Thursday, October 1, 2009

How to wear tudung?

I am tired of wearing my normal styled tudung - which is tudung bawal selimpang kiri kanan mcm langsir depan dada. I want something different. Tried a few different styles but sad to say, i dont look good in any of 'em. There are so many styles to wear tudung out there and ive tried most of em but decided that none of 'em fits me well except bawal.

Sigh.. so much for trying-to-change-my-style-from-makcik-gemok-to-glamourous-gal. Below are some of tudung styles that are used nationwide. Some of it are my friends' and some are celebs'.



Tudung bawal. This, i can carry. The type of cloth that tudung bawal has make it easier for the tudung to stick and retain its shape especially for someone who does not wear anak tudung. Currently, i am fine wearing this.



Here is a famous tudung wearer. She is infact the spokesperson for Ariani. This is the easiest way of wearing tudung and it is made from jersey cloth. No ironing needed. All u need to do is wear and go. But wearing this make me look like pembantu rumah indon. Cant carry this look.


A fellow blogger with good taste in fashion. She is wearing tudung-4-segi-tepat usually from schiffon. Quite hard to handle and will look melekat if u have wide forehead and round face. Will look nice on oval and long faced people. Definitely need to wear anak tudung since it can slide easily due to the type of cloth. And everytime i wear this, the tudung just doesnt want to make awning keadaan tajam. It will always and always make a round-like awning and as a result making my face rounder than usual.


The new look - Tudung Siti Nurhaliza. Do note, in order to wear this type of tudung, u need to take out most of ur fringe and put it one side as to establish the side fringe look. Of course i cant possibly try this. MrAR will show his serious face indicating that i need to change and pointing his fingers to the fringe without saying anything. This look is also famous among Mak Datins.


Only pretty faces can get away looking nice in this. Instead of having the fringe out, she wears anak tudung yang melekat and put a selendang to cover some parts of the neck - where the front part of the neck is exposed. Again, MrAR will point his fingers.


Another style of tudung melekat. Some can get away with this by looking chic but most of 'em will look like they dont know whether to cover their head or leave it at that. So they go in between. But as for Ian my beloved makeup artist - she pulled it through. Pretty infact.

While in predicament, opt for the normal thing that u are used to. In the mean time, start loosing weight to increase self esteem and jati diri.

8 comments:

didi said...

I totally get you, Pinat.
Aku pun nak try jugak cara pakai tudung yang lain.
Especially yang tudung panjang, melekat & tak pakai anak tudung tu.
Aku dah boleh adjust, tapi kepala aku besar.
Cam alien.
Pipi boolat.
Tension betul.

Mursapap said...

At last, we will end up wearing ikan bawal tu jugak.

Geram ok!

MrAR said...

sila lah pakai tudung mengikut objektif dan makna pemakaian tudung..contoh2 yg x mencapai objektif ialah gambar 4,5 dan 6..

Anonymous said...

Dear author,Assalamualaikum..izinkan saya untuk bertandang ke laman anda ini..

Saya tertarik dengan posting anda ini dan ingin memberikan sedikit tips didalam penggayaan tudung anda selain daripada yang anda telah sebutkan.

Saya seorang warga Malaysia dan pengalaman saya bekerja untuk tempoh 2 tahun di Brunei telah mendedahkan saya dengan stail penggayaan tudung oleh kebanyakan para wanita di sana. Pernah lihat cara pemakaian tudung mereka tak? Penampilannya simple tetapi nampak kemas dan menarik sekaligus mampu menaikkan seri wajah kita walaupun kita mempunyai paras rupa yang tak seberapa. Sesuai untuk digayakan dengan baju kurung mahupun persalinan casual.

Cara pemakaiannya?

Aksesori utama penggayaan tudung yang dimaksudkan ialah cuma brooch yang clip, bukan yang pakai pin. Jadikan tudung menjadi segi tiga kemudian pakaikan di kepala, sematkan pin tudung kecil di bahagian leher. Rapikan sisi tudung, ambil kira2 2 inci dari sisi tudung bahagian pipi dan lipat sedikit kedalam. Balancekan kedua-dua sisi itu tadi.Setelah itu, hujung kain bahagian depan tadi diikat pada brooch clip, kemudian di clip-kan brooch tersebut. Jadikan ia seperti brooch tu nampak tergantung tanpa ada jalur2 kain kelihatan lagi dibawah brooch clip itu tadi. Dah siap! Nak cantik lagi, pakai tudung yang bercorak-corak dari fabrik satin/silk. Kalau pilih brooch yang besar, boleh jugak ianya akan menjadikan anda seperti seakan memakai rantai berkalung. Sini ada contoh image link untuk penggayaan tudung yang dimaksudkan:

1)http://i185.photobucket.com/albums/x248/ZacharyDerwoods/281008_10.jpg

2)http://i185.photobucket.com/albums/x248/ZacharyDerwoods/RAMLI_004-3.jpg

Saya pada mulanya pakai pesen tudung ala2 fesyen wardina jugak manjang. After ke Brunei, mulalah tukar fesyen tudung stail ni. Alhamdulillah, ianya selesa dan memang nampak anggun & cantik lebih2 lagi kalau dipadankan dengan baju kurung moden. Ayu sungguh! Memang susah pada permulaan nak pakai ni, pasal tak biasa kan..tapi bak kata pepatah, Hendak Seribu Daya, Tak Hendak Seribu Dalih.

Selamat mencuba ye & semoga berjaya! seandainya anda berjaya, khabarkan berita gembira itu di laman anda ini ye. =)

Mursapap said...

Thank you Anonymous. Brunei's way of wearing tudung is indeed different. Thank you for your step by step tips and for sure ill inform if i do try that way of wearing tudung.

swit@kon said...

aku ada beberapa jenis pemakaian tudung buat masa sekarang. entry ko menyebabkan aku nak buat entry pasal tudung jugak. boleh eh pinat?

aku ni muka pinggan - boleh masuk apa style pun. alhamdulillah

Hunky said...

This just in. Try this tudung style. It's still new in Malaysia's fashion scene. Sure u jadi trend setter nanti.

http://www.flickr.com/photos/28413466@N05/2821723166/

Anonymous said...

I can't believe you actually considered wearing the hijab like Siti or the other 2 women. Those are not even hijab! Please re-check your definition of the word hijab. The last 3 women are a disgrace to Islam and are not considered wearing anything! And as an Muslimah, we should not 'aibkan mereka' by posting photos of them not wearing hijab!